top of page

GRATIS INTAKE          GGD|HUIDPROFFESIONAL          EIGEN WEBSHOP          ZORGAANBIEDER

Wat is acné?

Overproductie van talg

Puistjes zijn het resultaat van verschillende factoren in de huid. Wanneer de bacterie 'propionibacterium acnes' (ook bekend als cutibacterium) zich snel vermenigvuldigt, kunnen er ontstekingen ontstaan. Deze bacterie "voedt" zich met talg, waardoor de ontsteking erger wordt en talg zich ophoopt in de porie. De ophoping van dode huidcellen aan het huidoppervlak en in de porie voorkomt dat het talg vrij wordt afgescheiden van de huid, waardoor de poriën verstopt raken en de ontsteking tot puistjes leidt.

Vormen van acne

Acne kan ontstaan op verschillende lichaamsdelen, waaronder gezicht, hals, borst, rug, schouders en armen. Hoewel de meeste mensen bij acne aan de klassieke jeugdpuistjes denken, kan acne verschillende vormen aannemen:

- Comedonen. Bij deze vorm van acne zie je vooral comedonen. Comedonen zijn de niet ontstoken versie (of het voorstadium van) van puistjes. Als ze gesloten zijn aan het huidoppervlak, zijn het wittige, kleine onderhuidse pukkeltjes: ook wel “whiteheads” genoemd. Als ze open zijn, zorgt zuurstof ervoor dat de verstoppinkjes in de porie uitgang oxideren. Hierdoor kleuren ze zwart: dit noemen we een mee-eter of een “blackhead”. Dat donkere vlekje is dus geen vuil onder het huidoppervlak.

  • Papels. Dit zijn rode pukkeltjes (zonder wit puskopje) die aangeven dat er sprake is van ontsteking.

  • Pustels. Groter dan papels; rode, gevoelige puistjes met een wit puskopje. Dit is een meer gevorderde, dieper liggende ontsteking.

  • Nodules. Een van de pijnlijkste vormen van acne; onderhuidse, grote, solide papels. Ze ontstaan wanneer de ontsteking, door veel druk op de wand van de porie, doorbreekt en rondom de porie in de tweede huidlaag terecht komt.

  • Cystes. Pijnlijke, met pus gevulde holtes die zich onderhuids vormen en vanwege hun diepte een groter risico op littekens vormen dan andere soorten puisten.

Wat kunnen wij aan Acne doen?Acne therapie, Blauw licht therapie , microneedling & bindweefsel massage.

Wil jij graag een afspraak bij ons inplannen ? Bekijken boven in of rechts onder alle mogelijkheden bij "afspraak maken"

bottom of page